Кукерите – българският карнавал

“Кукерите” са една от най-старите и най-загадъчни български традиции. Веднъж годишно хората из цялата страна се преобличат като страшилища и взимат участие в игри, шествия и карнавали.

Кукерите представляват костюмирани мъже и жени, които изпълняват традиционни ритуали с цел прогонване на злите духове. Кукерските костюми покриват по-голяма част от тялото, а главата е скрита зад декоративна маска (понякога двулика) с животински лик. Ансанбълът се допълва от големи звънци, закачени на кръста. Около Нова година, преди да започнат Великденските пости, кукерите обикалят из целата, за да плашат злите духове и караконджулите, които бягат от страшните костюми и звъна на чановете. Българите вярват, че танцът на кукерите ще им донесе богата и изобилна реколта, здраве и щастие за селото през цялата година.

Обикновено кукерите посещават хорските къщи през нощта, като целта е “денят да не ги свари на път”. След като обиколят селото, те обикновено се събират на площада и танцуват лудешки за радост на всички жители. Кукерските ритуали са различни във всеки район, но същината им е сходна.

Сурва – международният фестивал на маскарадните игри, се провежда в град Перник и е най-голямото подобно събитие не само в България, но и на целия Балкански полуостров. Фестивалът популяризира различни древни български обичаи, които са живи и до днес. Маскарадните игри са важна част от българската фолклорна традиция, а кукерът е символ на защитник на дома и на семейството.

Източници (и по-подробна информация):

https://wikipedia.org/wiki/Kukeri

http://surva.org/